Overstroming
We zijn in Nederland goed beschermd tegen hoogwater. Maar door klimaatverandering komt zware regenval steeds vaker voor, hierdoor valt er in korte tijd veel regen. Regio Hollands Midden ligt aan het water of in de polder waardoor de kans op hoogwater of overstroming bestaat. Op overstroomik.nl kun je zien hoeveel meter je huis onder water stroomt bij een overstroming. Als er een overstroming dreigt, is het belangrijk dat je goed bent voorbereid.
Meer informatie
- Schaf een transistorradio op batterijen aan, zodat je tijdens een overstroming informatie kunt ontvangen.
- Zorg dat je dakgoot schoon is en de afvoerpijp niet verstopt is zodat het regenwater goed weg kan lopen.
- Haal bijvoorbeeld alle losse voorwerpen zoveel mogelijk naar binnen, zodat ze niet kunnen wegdrijven. Denk daarbij aan tuinmeubilair, afvalcontainers en bloembakken.
- Zet je auto op de handrem of in een versnelling, zodat deze bij plotselinge wateroverlast niet wegdrijft.
- Maak een tijdelijke drempel met zandzakken en schotten.
- Plak duct tape op spouwen en kieren.
- Leg waardevolle spullen hoog en droog.
- Schakel gas en elektriciteit preventief uit als je voor langere tijd weggaat.
- Is het voor de veiligheid beter om de stroom af te sluiten, maar ben jij voor je gezondheid sterk afhankelijk van elektriciteit? Denk dan vooraf na over een oplossing.
- Dek de toiletbril, wastafels en waterputjes stevig af, bijvoorbeeld met een baksteen. Dit voorkomt dat rioolwater je huis instroomt.
- Breng waardevolle spullen veilig op.
- Help en waarschuw andere.
- Sluit gas en elektriciteit af. Zo voorkom je brand of kortsluiting.
- Vermijd zoveel mogelijk contact met rioolwater. Van rioolwater kun je ziek worden. Je kunt bijvoorbeeld zandzakken plaatsen in de gootsteen, op het doucheputje of op de deksel van het toilet. Als het riool overstroomt, loopt het niet jouw woning in.
- Ga nooit een ondergelopen gebied in. Door de hoeveelheid water kan er sterke stroming staan en ook is de diepte vaak onvoorspelbaar.
- Luister naar het nieuws en volg de adviezen van de hulpdiensten. Kijk of luister naar RTV west op je smartphone, radio/autoradio of volg onze website. Omdat het mogelijk is dat de stroom is uitgevallen, kan het zijn dat het internet niet meer werkt.
- Zorg in ieder geval dat je 72 uur op een droge plek kan blijven. Bij een overstroming is de kans groot dat je niet het gebied uit kan, omdat wegen overstromen of omdat het te druk op de weg is om uit het gebied weg te gaan. Hulpverleners hebben de tijd nodig om bij je te kunnen komen. Een droge plek kan je eigen zolder zijn of anders een hoog gebouw in de buurt. Op overstroomik.nl zie je de droge plekken bij jou in de buurt.
- Is het niet mogelijk om je huis te verlaten? Ga dan naar de hoogste plek in je huis of het gebouw en kijk of je weg kan komen via een (dak)raam en ladder.
- Neem een noodpakket mee, als dit lukt. Denk daarbij in ieder geval aan: eten, drinken, een radio, telefoon, oplader, contant geld, medicijnen, identiteitsbewijzen, verzekeringspapieren en huisdieren.
- Bel de hulpdiensten 1-1-2. Probeer met een wit laken bijvoorbeeld een signaal te maken om te laten zien waar je bent aan de hulpdiensten.
- Op eigen kracht het gebied uit komen bij een overstroming lukt niet iedereen. Help daarom zeker mensen in je omgeving, zolang dit mogelijk is.
- Vertel aan familie en vrienden waar je bent en verblijft.
Als al het water weg is, beginnen de herstelwerkzaamheden. Voorzieningen als gas, drinkwater, elektriciteit en telecommunicatie moeten weer worden opgestart. Hoe snel dat gaat, is afhankelijk van de gevolgen van een overstroming. Het kan bijvoorbeeld maanden duren voordat het gasnet weer veilig functioneert.
- Ontsmet beschadigde ruimtes met een desinfectiemiddel. Laat ze bovendien goed luchten, maar verwarm ze ook voldoende om de vochtigheid te verwijderen. Gebruik eventueel een luchtontvochtiger;
- Ga na op onze website of je weer veilig gebruik kunt maken van het drinkwater.
- De overheid neemt maatregelen op mogelijke overstromingen of hoog water. Zo zorgt zij dat dammen en dijken op orde zijn, door deze regelmatig te controleren en te versterken. Ook wordt er ruimte gereserveerd om overtollig water vast te houden. Denk hierbij aan parken, recreatiegebieden, natuurgebieden of polders.
- De overheid bereidt zich voor op een eventuele overstroming door bijvoorbeeld veel te oefenen met alle hulpdiensten, gemeenten en andere partijen. Ze schrijven (evacuatie)plannen en draaiboeken die ze kunnen inzetten als dat nodig is.
- De overheid werkt ook samen met buurlanden om te voorkomen dat alle grensoverschrijdende wateren zoals rivieren overstromen.
- Mocht het bij een dreigende overstroming nodig zijn uw huis te verlaten, dan geeft de overheid aanwijzingen daartoe. In onze regio zijn deze instructies te volgen via hollandsmiddenveilig.nl of Omroep West.
Tips

Wat kun je doen bij wateroverlast?
Je voorbereiden op iets dat ‘plotseling’ gebeurt is moeilijk. Wateroverlast komt vaak onverwacht. Dat er regen gaat vallen is vaak wel duidelijk, maar waar de buien precies terechtkomen, dat weet niemand precies.

KNMI waarschuwingen
Is er extreem of gevaarlijk weer op komst dan waarschuwt het KNMI ons. Dat doen zij met de vier waarschuwingskleuren: groen, geel, oranje en rood.

Duinen, dammen en dijken
Duinen, dammen, dijken en andere waterkeringen zorgen ervoor dat wij droge voeten houden. Toch blijft de kans op een overstroming bestaan.

Evacueren en schuilen
Wanneer moet je schuilen en wanneer moet je evacueren. Weet jij wat je moet doen als er zich een dreigende situatie voordoet?

Afsluiten gas, water en stroom
Er zijn momenten dat je water, gas of elektriciteit moet uitschakelen of afsluiten. Weet jij wanneer dit moet gebeuren?

Noodpakket
Goed voorbereid zijn betekent een noodpakket in huis hebben. Zo overleef je uitzonderlijke situaties.
Alles over NL-Alert
NL-Alert wordt ingezet bij levens- en gezondheidsbedreigende situaties, zoals een grote brand met veel rook, een terroristische aanslag, een gaslekkage of bijvoorbeeld extreem weer.

Blijf in contact
Naast het zorgen voor jezelf, is het belangrijk om in contact te zijn met de hulpdiensten en met mensen in je omgeving. Hoe kun je dat doen? En hoe houden wij jou op de hoogte?