Extreem weer
Windstoten, hevige regen- of sneeuwval, ijzel, kou, onweer of extreme hitte: in Nederland hebben we steeds vaker last van extreme weersomstandigheden. Soms zie je het aankomen, maar vaak komt extreem weer onverwachts en plaatselijk. De gevolgen zijn onvoorspelbaar, maar toch kun je je voorbereiden.
Waarschuwingen van het KNMI
Is er extreem of gevaarlijk weer op komst dan waarschuwt het KNMI ons. Dat doen zij aan de hand van vier waarschuwingskleuren: groen, geel, oranje en rood. Een kleurcode geldt altijd voor de gehele provincie. Dat leidt weleens tot verwarring, aangezien het extreme weer (lokaal) niet altijd tot uiting komt. Dat is begrijpelijk, maar het betekent niet dat de waarschuwing onterecht is. Zo is er bij code geel ‘mogelijk kans op gevaarlijk weer’. Het betekent dus niet dat het sowieso gebeurt. En dus ook niet dat jij ermee te maken krijgt. Maar door je bewust te zijn van het weer waarmee je te maken kunt krijgen, kun je wél je gedrag aanpassen.
Houd verder de regionale omroep: Omroep West in de gaten.
Meer informatie
Warm weer in de zomer is heerlijk maar extreme hitte is minder prettig. Een te hoge temperatuur kan voor gezondheidsproblemen zorgen. Zoals problemen met ademhaling of bloedcirculatie, een hitteberoerte of uitdroging.
Kan ik me voorbereiden op extreme hitte?
Het is belangrijk om altijd de weersvoorspellingen in de gaten te houden. Let hierbij ook op de waarschuwingskleuren van het KNMI.
- Blijf zoveel mogelijk binnen en sluit je ramen en doe gordijnen of zonwering dicht.
- Drink minimaal 2 liter water, verspreid over de dag.
- Span je niet te veel in tussen 12:00 en 16:00 uur.
Denk bij extreme hitte ook aan familie, vrienden of buren die zich minder goed kunnen redden. Ook als je zelf een beperking hebt of hulpbehoevend bent is het belangrijk om familie, vrienden of buren in te schakelen voor hulp.
Wat als ik toch naar buiten moet tijdens de extreme hitte?
- Vermijd zoveel mogelijk de zon en draag lichte bedekkende kleding.
- Zet een zonnebril op en een pet of hoed.
- Ga niet naar het strand en vooral niet zonnen.
- Smeer kleine kinderen altijd goed in met een factor 50 en zorg dat ze bedekkende lichte kleding dragen en een petje.
Gebieden die korte of langere tijd onder water staan, straten die blank staan, stroom die kan uitvallen. Extreme regenval kan enorm veel hinder opleveren. Als weggebruikers heb je met extreme regenval een vergrootte kans op slipgevaar en slecht zicht waardoor de kans op ongelukken groter zijn. Hulpdiensten kunnen worden gehinderd en belangrijke voorzieningen zoals ziekenhuizen kunnen door de vele wateroverlast slecht of zelfs helemaal niet bereikbaar zijn.
Kan ik mij voorbereiden op extreme regenval?
- Houd de weersvoorspellingen altijd goed in de gaten.
- Let daarbij op de waarschuwingskleuren van het KNMI en volg de aanwijzingen op.
- Vraag aan de gemeente of waterschap naar de mogelijke maatregen tegen extreme regenval.
- Vraag na bij de gemeente of jouw straat of buurt extra kwetsbaar is bij extreme regenval.
- Denk eens na wat je zelf kunt doen om de gevolgen voor je woning te beperken. Bijvoorbeeld minder tegels in de tuin, een regenton plaatsen of de slecht functionerende waterafvoer repareren.
Vergeet ook zeker niet je familie, vrienden of buren, die zich minder goed kunnen redden. Heb je zelf een beperking of ben je hulpbehoevend? Vraag of familie, vrienden of buren je willen helpen. Ben je niet in de buurt en bijvoorbeeld met vakantie of een weekend weg? Zorg er dan voor dat er iemand in je huis kan of je waarschuwt bij wateroverlast. Wanneer het extreem regent en er gevaar dreigt doe je de volgende dingen:
- Breng jezelf in veiligheid.
- Ga niet naar buiten, tenzij het noodzakelijk is om iemand te helpen.
- Losliggende potdeksels in de straat zijn gevaarlijk.
- Houd kinderen binnen.
- Stap niet in de auto om door straten of buurten te rijden die zijn getroffen. Je hindert hiermee de hulpdiensten en je brengt jezelf in gevaar.
- Volg altijd de instructies van de gemeente, overheid en hulpdiensten op.
Wat moet ik doen bij acuut gevaar?
Is er acuut gevaar? Bel dan direct de hulpdiensten via 1-1-2. Enkele voorbeelden van acuut gevaar bij wateroverlast zijn:
- Een risico op kortsluiting in de buurt.
- Het lukt niet om jezelf in veiligheid te brengen.
Geen acuut gevaar? Meld het dan bij de gemeente.
Is er geen acuut gevaar, neem dan contact op met de gemeente. Enkele voorbeelden van geen acuut gevaar bij wateroverlast zijn:
- Losliggende putdeksels.
- Verstopte riolering of afwatering.
Wat kun je zelf doen?
- Schakel gas en elektriciteit uit.
- Maak de ruimten droog.
Wanneer het zicht minder is dan 200 meter spreken we van dichte mist. Bij een zicht minder dan 50 meter is er sprake van zeer dichte mist. Naast mist kunnen ook nog mistbanken ontstaan, deze zie je vooral in lager gelegen gebieden zoals in de polders. Op het open water kan de mist nog dichter en hardnekkiger zijn. Ook vuur en vuurwerk kunnen mist veroorzaken.
Hoe kan ik me voorbereiden op mist?
- Houd de weersvoorspellingen in de gaten en let daarbij ook op de weersverwachtingskleuren van het KNMI en volg de aanwijzingen op.
- Doet je mistverlichting het nog van je auto? Controleer deze regelmatig.
- Ga alleen de weg op als dit echt nodig is, blijf anders thuis.
Wat kan ik doen tijdens de mist in de auto?
- Zet je mistverlichting aan.
- Zet de radio aan en luister naar de verkeersinformatie.
- Matig je snelheid.
- Houd voldoende afstand van medeweggebruikers.
Het gevaarlijkste van de onweer is de bliksem. Vooral op het water, open velden en in de buurt van hoge bomen kan bliksem heel gevaarlijk zijn. Ongeveer 100.000 keer per jaar slaat de bliksem in. Wist je dat het bij zware onweersbuiten in 5 minuten soms meer dan 500 keer kan bliksemen. Onweer gaat vaak gepaard met wind, zware windstoten, regen en soms ook hagel.
Hoe kan ik me voorbereiden op (naderend) onweer?
- Houd de weersvoorspellingen in de gaten. Let daarbij op de waarschuwingskleuren van het KNMI en volg de aanwijzingen op.
- Tel de seconden tussen de donder en de bliksemflits. Eén seconde komt overeen met een afstand van 300 meter. Tel je dus maar 5 seconden dan is het onweer heel erg dichtbij.
- Blijf binnen en sluit je ramen vanwege de kans op windstoten en regen dat naar binnen komt.
- Voorkom schade aan elektrische apparatuur door aansluitingen los te koppelen.
- Neem tijdens de onweer geen bad of douche.
Vergeet niet om te kijken naar je familie, vrienden of buren die zich minder goed kunnen redden. Heb je zelf een beperking of ben je hulpbehoevend? Vraag dan of familie, vrienden of buren je willen helpen.
Wat moet ik doen als ik buiten ben tijdens onweer?
- Ga in de auto zitten als je die in de buurt hebt staan. Als er een bliksem inslaat dan wordt de lading direct afgevoerd.
- Ga een gebouw binnen als dat mogelijk is.
- Vermijd open water.
- Sta je in een open veld? Maak je zelf dan zo klein mogelijk. Ga zitten op je hurken, maar nooit liggen op de grond.
- Schuil niet onder een vrijstaande boom of bomen, hoge masten, een bosrand of een metalen afrastering.
- Ben je met een groep? Verspreid je dan over de locatie.
Sneeuwval, hagel, vorst en ijzer zijn gevaarlijk voor het wegverkeer, voetgangers en fietsers. Het veroorzaakt slecht zicht en gladheid waardoor er gevaarlijke situaties kunnen ontstaan. Het openbaar vervoer loopt vaak vertragingen op, hoogspanningskabels bezwijken en ook bomen krijgen het flink te verduren.
Hoe kan ik me voorbereiden?
- Houd de weersvoorspellingen in de gaten. Let daarbij op de kleurcodes van KNMI en volg de aanwijzingen op.
- Ga niet de weg op als het niet nodig is.
- Zorg voor eten, drinken, een deken, warme kleding en een zaklamp in de auto.
- Zorg dat je vanaf november winterbanden onder je auto plaatst.
- Houd kleine kinderen zoveel mogelijk binnen
Vergeet je familie, vrienden of buren niet die zich minder goed kunnen redden. Ben je zelf hulpbehoevend of heb je een beperking? Schakel dan familie, buren of familie in om je te helpen.
Wat kan ik doen als ik buiten ben?
- Let goed op of de gemeente heeft gestrooid.
- Zorg voor warme kleding. Zoals een muts, sjaal, handschoenen en warme schoenen.
- Blijf vooral in beweging.
- Ben je op pad met de auto? Luister dan goed naar de verkeersinformatie op de radio.
- Maak je oprit en stoep voor je huis sneeuwvrij. Strooi met strooizout om gladheid te voorkomen.
Windstoten zijn kortdurende rukwinden of windvlagen van minstens 50 kilometer per uur en ze kunnen het hele jaar door voorkomen. In de zomer ontstaan ze tijdens heftige (onweers)buien en in de winter bij stormachtig weer. Vooral aan de kust kan het weer snel omslaan.
Zware windstoten kunnen gevaarlijk zijn. Dakpannen kunnen van daken geblazen worden, bomen kunnen afbreken en bouwsteigers en hijskranen kunnen omvallen. Ook in het verkeer zijn de windstoten gevaarlijk, met name voor fietsers, vrachtauto's, auto's met aanhangers en caravans.
Hoe kan ik me voorbereiden op storm
- Houd de weersvoorspellingen in de gaten. Let daarbij op de kleurcodes.
- Ga alleen naar buiten als je moet.
- Zet luiken goed vast en doe ramen en deuren goed dicht om waterschade te voorkomen
- Bij harde wind blijft er maar weinig op z’n plek liggen. Zet losse spullen en tuinmeubelen vast daarom goed vast of zet ze binnen
- Voorkom schade aan je auto en verplaats wanneer mogelijk je auto naar een veilige plek, uit de wind en niet in de buurt van bomen of schuttingen.
- Denk aan je familie, vrienden of buren die zich minder goed kunnen redden. Heb je zelf een beperking of ben je hulpbehoevend? Vraag of familie, vrienden of buren je willen helpen.
Wat moet ik doen als ik buiten ben tijdens een storm
- Wil je veilig schuilen, ga een gebouw binnen en wacht tot de storm gaat liggen.
- Vermijd met de auto zoveel mogelijk dammen en bruggen. De wind heeft hier vrij spel en windstoten raken je extra hard.
- Ben je met de auto onderweg? Luister naar de verkeersinformatie en volg de adviezen op.
- Blijf uit de buurt van open water een grote golf kan je zo meesleuren met alle gevolgen van dien.
- Klussen tijdens de storm is gevaarlijk voer (nood)reparaties aan je huis pas na de storm uit.
Wat moet ik doen als er schade ontstaat door windstoten of storm?
Tijdens een heftige storm krijgt de meldkamer enorm veel meldingen binnen van mensen die last hebben van schade en overlast door het extreme weer. Alle situaties die levensbedreigend zijn die krijgen voorrang op de andere hulpverzoeken. De medewerkers op de meldkamer zijn getraind in het maken van snelle inschattingen van het risico en kunnen daardoor niet iedereen volledig en uitgebreid te woord staan. Het kan dan ook voorkomen dat het door drukte langer duurt voordat je de meldkamer telefonisch te pakken hebt.
Wat moet ik doen bij acuut gevaar?
Is er acuut gevaar? Bel dan direct de brandweer via 1-1-2. Enkele voorbeelden bij acuut gevaar zijn:
- Instortingsgevaar.
- Losgeraakte dakpannen of gevelplaten.
- Boom dreigt over/op openbare weg te vallen.
Is er geen acuut gevaar in een openbare ruimte? Bel dan de gemeente
Is er geen acuut gevaar in een openbare ruimte? Meld het dan bij de gemeente. Enkele voorbeelden van niet acuut gevaar zijn:
- Omgevallen boom in de berm.
- De boom ligt niet op doorgaande weg.
Geen acuut gevaar aan woning of bedrijf? Handel dan zelf
Is er geen acuut gevaar en heb je schade aan je woning of bedrijf? Onderneem dan zelf actie en/of bel een bedrijf die je kan helpen. Schade kun je verhalen bij je verzekering.
Tips

KNMI waarschuwingen
Is er extreem of gevaarlijk weer op komst dan waarschuwt het KNMI ons. Dat doen zij met de vier waarschuwingskleuren: groen, geel, oranje en rood.

Evacueren en schuilen
Wanneer moet je schuilen en wanneer moet je evacueren. Weet jij wat je moet doen als er zich een dreigende situatie voordoet?

Afsluiten gas, water en stroom
Er zijn momenten dat je water, gas of elektriciteit moet uitschakelen of afsluiten. Weet jij wanneer dit moet gebeuren?

Noodpakket
Goed voorbereid zijn betekent een noodpakket in huis hebben. Zo overleef je uitzonderlijke situaties.