Uitval gas, water of stroom
We gebruiken dagelijks gas, water en stroom. We zijn afhankelijk van deze voorzieningen en vinden het vaak vanzelfsprekend dat er altijd water uit de kraan komt en de verwarming het doet. Maar als deze voorzieningen uitvallen kan dit voor veel overlast en problemen zorgen in het dagelijks leven, thuis, op werk, ziekenhuizen en in het verkeer.
Gelukkig zijn de bedrijven die ons voorzien van gas, water en stroom, goed voorbereid op eventuele storingen en daarom proberen ze problemen altijd zo snel mogelijk om te lossen. Maar het blijft belangrijk om te weten hoe jezelf kunt en moet handelen in sommige situaties. Want weet jij wat je moet doen wanneer één van de voorzieningen voor een langere tijd uitvalt? Je kunt in ieder geval een paar dingen zelf doen om risico's hierop te verkleinen:
- Laat graafwerkzaamheden altijd uitvoeren door een vakman en doe dit niet zelf. Er liggen mogelijk kabels of leidingen in je tuin.
- Benieuwd of en waar je leidingen in je perceel hebt liggen? Neem dan contact op met de gemeente.
Meer informatie
Stroom is vanzelfsprekend in ons dagelijks leven, we gebruiken het overal voor. Als de stroom voor langere tijd zorgt dit voor veel overlast.
Hoe kan ik me voorbereiden op een stroomstoring?
- Zorg voor een noodpakket.
- Ben je afhankelijk van elektriciteit? Zorg dat je een noodaggregaat aanschaft.
Wat kan ik doen bij een stroomstoring?
- Je kunt de storing melden bij het gratis Nationaal storingsnummer gas en stroom: 0800 – 9009. Dit nummer is 24 uur per dag beschikbaar.
- Sluit alle deuren en ramen zodat de warmte binnen blijft.
- Laat je koelkast en vriezer zo lang mogelijk gesloten en haal de stekkers uit de stopcontacten. Dit voorkomt schade aan de apparaten op het moment dat de stroomstoring is verholpen.
Op de website van de netbeheerders (Stedin en Liander) is meer informatie te vinden over storingen en werkzaamheden aan het elektriciteitsnet in Hollands Midden.
Als de druk van het gasnet volledig is weggevallen, kan het langere tijd duren voordat dit weer is opgestart. Tot die tijd heb je geen warm water, verwarming en kun je niet koken.
Hoe kan ik me voorbereiden op een gasstoring?
- Maak een noodpakket
- Weet waar de hoofdgaskraan in je woning zit en hoe je deze kunt afsluiten.
- Zorg dat je weet welke apparaten in je huis gas gebruiken en hoe je ze afsluit.
Wat kan ik doen bij de uitval van gas?
- Meld de storing bij het gratis Nationaal storingsnummer gas en stroom: 0800 – 9009. Dit nummer is 24 uur per dag te bereiken.
- Is er een langdurige gasstoring? Luister dan naar Omroep West.
- Sluit de hoofdgaskraan af en schakel alle apparaten die gas gebruiken uit.
- Houd zoveel mogelijk de warmte binnen door ramen en deuren te sluiten.
- Kijk altijd om je heen of er mensen in je omgeving zijn die hulp nodig hebben.
- Is de storing voorbij? Dan kunnen er helaas nog gevaarlijke situaties ontstaan omdat je waakvlammen opnieuw moet aansteken. Controleer al je gastoestellen zoals je geiser, cv-ketel en fornuis. Kijk voor meer informatie op de website EnergieVeilig
Op de website van de netbeheerders (Stedin en Liander) is meer informatie te vinden over storingen en werkzaamheden aan het gasnet in Hollands Midden.
Er was een gasstoring en ik was niet thuis, wat moet ik doen?
- Kijk eerst of informatie over de gasstoring in je brievenbus ligt.
- Doe nooit het licht aan en zet ook geen schakelaars om als je je woning betreedt.
- Rook niet en gebruik geen open vuur.
- Controleer goed of je geen gaslucht ruikt.
Ruik je een gas geur in je woning? Verlaat dan zo snel mogelijk je woning, zet de deur open voor ventilatie en bel 1-1-2.
We zijn gewend dat er schoon drinkwater uit de kraan komt. Maar drinkwater kan tijdelijk niet beschikbaar zijn door een leidingbreuk of niet drinkbaar door verontreiniging. Ook werkzaamheden kunnen er voor zorgen dat u even geen drinkwater hebt.
Hoe kan ik me voorbereiden op uitval van drinkwater?
- Zit er drinkwater in je noodpakket? Per persoon moet je vier liter water per dag hebben. Met vier liter heb je namelijk genoeg om van te drinken en koken. Duurt de storing langer dan 24 uur, dan levert het drinkwaterbedrijf nooddrinkwater op de door gemeenten aangewezen distributiepunten. Zorg dus ook voor een aantal lege schone flessen en een jerrycan, zo kun je ook water halen om je te wassen en bijvoorbeeld het toilet door te spoelen.
- Is je woning gevestigd in hoogbouw? Houd er dan rekening mee dat water omhoog wordt gepompt met een hydrofoor. Wanneer de watertoevoer of de stroom is uitgevallen werkt deze niet. De beheerder van het gebouw kan de hydrofoor resetten. Zorg er dus voor dat je weet wie jij moet bereiken om dat moment.
Wat is een kookadvies?
Het kan voorkomen dat het drinkwater door lekkage of geplande werkzaamheden een verminderde drinkkwaliteit heeft. Dan kan het zijn dat er een tijdelijk kookadvies geldt, tot het water weer aan de eisen voldoet.
Wat is een kookadvies?
Door water drie minuten te koken in een pan, worden schadelijke bacteriën en virussen gedood en kan je veilig water drinken. Gebruik hiervoor altijd een pan en nooit een waterkoker*. Een waterkoker kookt het water niet lang genoeg waardoor bacteriën er vaak nog in zitten.
Kijk voor meer informatie op de site van je drinkwaterleverancier. In Hollands Midden is dat Dunea, Oasen en Pwn. Hier is meer informatie te vinden over storingen en werkzaamheden aan het waterleidingnetwerk in de regio.
*Een zogeheten ‘heetwaterkraan’ of ‘kokendwaterkraan’ kookt het water wel lang genoeg.
Tips

Evacueren en schuilen
Wanneer moet je schuilen en wanneer moet je evacueren. Weet jij wat je moet doen als er zich een dreigende situatie voordoet?

Afsluiten gas, water en stroom
Er zijn momenten dat je water, gas of elektriciteit moet uitschakelen of afsluiten. Weet jij wanneer dit moet gebeuren?

Noodpakket
Goed voorbereid zijn betekent een noodpakket in huis hebben. Zo overleef je uitzonderlijke situaties.