Zware regenval en storm
Door klimaatverandering komen stormen en zware regenval steeds vaker voor. Hierdoor valt er in korte tijd veel regen. Regio Hollands Midden ligt aan het water of in de polder waardoor de kans op hoog water of overstroming bestaat. Gelukkig zijn we in Nederland goed beschermd tegen hoog water. Lees hier hoe jij je kunt voorbereiden op een storm of zware regenval en wat je kunt doen bij stormschade!
Wat kun jij doen bij extreem weer?

Wat kun je doen bij wateroverlast?
Je voorbereiden op iets dat ‘plotseling’ gebeurt is moeilijk. Wateroverlast komt vaak onverwacht. Dat er regen gaat vallen is vaak wel duidelijk, maar waar de buien precies terechtkomen, dat weet niemand precies.

KNMI waarschuwingen
Is er extreem of gevaarlijk weer op komst dan waarschuwt het KNMI ons. Dat doen zij met de vier waarschuwingskleuren: groen, geel, oranje en rood.

Duinen, dammen en dijken
Duinen, dammen, dijken en andere waterkeringen zorgen ervoor dat wij droge voeten houden. Toch blijft de kans op een overstroming bestaan.

Evacueren en schuilen
Wanneer moet je schuilen en wanneer moet je evacueren. Weet jij wat je moet doen als er zich een dreigende situatie voordoet?

Wat kun je doen bij stormoverlast?
Windstoten zijn kortdurende rukwinden of windvlagen van minstens 50 kilometer per uur. Ze kunnen het hele jaar door voorkomen. In de zomer ontstaan ze tijdens heftige (onweers)buien. In de winter bij stormachtig weer. Vooral aan de kust kan het weer snel omslaan.

Noodpakket
Goed voorbereid zijn betekent een noodpakket in huis hebben. Zo overleef je uitzonderlijke situaties.

Valwinden
Bij flinke onweersbuien kunnen valwinden ontstaan. Een valwind ontstaat als een enorme hoeveelheid koude lucht uit een intensieve buienwolk omlaag stort.