Zeer grote brand in bedrijfspand in Moerkappelle
NL alert ingetrokken 10:09
Het NL alert wat vannacht is verstuurd, is ingetrokken. Hierover wordt een apart afmeldbericht verstuurd. Omwonenden kunnen ramen en deuren openen en automatische ventilatie weer aanzetten als men geen last meer heeft van de rook. Einde berichtgeving.
Nablussen duurt tot in de middag 09:50
De brandweer is nog met meerdere voertuigen ter plaatse om de brand helemaal uit te maken. Dit gaat zeker tot in de middag duren. Dit kan mogelijk leiden tot stankoverlast.
Brand onder controle - nablussen gaat nog enkele uren duren 05:40
De brand is onder controle. Wel is de brandweer nog bezig met het nablussen. Ook kan door de sloopwerkzaamheden de brand weer kort oplaaien. De hulpdiensten schalen verder af. Morgenochtend na 09:00 uur een nieuwe update over het incident.
Roetdeeltjes in nabije omgeving van de brand 03:36
De hevige brand heeft ervoor gezorgd dat roetdeeltjes in de nabije omgeving zijn neergekomen. Deze deeltjes worden morgen door de gemeente opgeruimd. Bewoners met roetdeeltjes op en om hun huis worden door de gemeente verder geïnformeerd.
Bewoners ontruimde woningen mogen terug naar huis 03:26
De bewoners van de ontruimde woningen mogen weer terug naar hun huis. De brand neemt in heftigheid verder af wat zorgt dat deze woningen niet langer bedreigd worden.
Kraan onderweg voor brandbestrijding 02:32
Om de brand verder onder controle te krijgen is een grote kraan besteld. Deze kraan wordt ingezet om het pand uit elkaar te trekken zodat de brandweer beter bij de brandhaard kan komen.
Collega van de brandweer lichtgewond 02:31
Tijdens het blussen van de brand is een collega van de brandweer lichtgewond geraakt. De collega is vervoerd naar het ziekenhuis en maakt het naar omstandigheden goed.
NL alert verstuurd 01:19
Om alle inwoners te informeren over de rookontwikkeling die vrijkomt, is een NL alert verstuurd. Dit NL alert is bedoeld om de bewoners van Moerkapelle en Boskoop te informeren over de brand en de rook.
Opschaling naar GRIP1 01:06
Vanwege de heftigheid van de brand en de grote rookontwikkeling is besloten om met alle hulpdiensten het incident verder te coördineren. We schalen hierdoor op naar GRIP1.
Naburige woningen ontruimd 00:59
Een drietal woningen naast het pand worden uit voorzorg ontruimd. Alle bewoners zijn veilig.
Veel rookontwikkeling bij de brand 00:44
Er is inmiddels verder opgeschaald door de brandweer, wat betekent dat nog meer brandweervoertuigen ter plaatst gaan komen. Bij de brand komt veel rook vrij. Heeft u last van de rook, sluit ramen en deuren en zet automatische ventilatie uit.
Roet en brandresten
Blijf uit de rook
Samenredzaamheid bij brand
Veel gestelde vragen
Nl Alert
NL-Alert is het alarmmiddel van de overheid dat je waarschuwt en informeert over een noodsituatie. Je ontvangt een NL-Alert bij levens- en gezondheidsbedreigende situaties. In ieder NL-Alert bericht staat wat er aan de hand is, wat je moet doen en waar je informatie en updates kunt vinden.
Zie je een NL-Alert? Lees meteen het bericht, kom in actie en help anderen daarbij.
In Moerkapelle is een zeer grote brand uitgebroken. Bij deze brand komt veel rook vrij. Deze rook kan voor overlast zorgen in de omgeving van Moerkapelle en Boskoop. De hulpdiensten waarschuwen mensen die last hebben van de rook om ramen en deuren te sluiten.
Het NL-Alertbericht is verzonden in het gebied rondom Moerkapelle en Boskoop. In dit gebied ervaart u mogelijk overlast van rook.
De techniek achter NL-Alert zorgt ervoor dat het alarm bericht in een gebied groter dan bedoeld wordt ontvangen. Dit komt doordat alle geselecteerde telefoonmasten het bericht in hun volledige bereik verzenden. Zo zorgen we dat er zoveel mogelijk mensen in het getroffen gebied worden geinformeerd. Deze medling is specifiek bedoel voor:
NL-Alert op je mobiele telefoon werkt via cell broadcast. Met deze techniek kan de overheid tekstberichten uitzenden via de zendmasten van alle providers. Overal in Nederland waar mobiele telefoons bereik hebben van een Nederlandse provider, kun je NL-Alert ontvangen. De werking hiervan is vergelijkbaar met een radiosignaal. Je ontvangt hierdoor NL-Alert óók als het netwerk overbelast is. NL-Alert is gratis en anoniem. Je naam en telefoonnummer zijn niet nodig en blijven dus onbekend.
Er kunnen meerdere redenen zijn waarom je het NL-Alert niet hebt ontvangen. Een NL-Alert wordt uitgezonden via zendmasten van de mobiele telecomproviders. Soms staat je mobiele telefoon in verbinding met een zendmast buiten het geselecteerde inzet gebied. Andere redenen voor het niet ontvangen van NL-Alert kunnen zijn:
- Je gebruikte de vliegtuigmodus op je telefoon of je toestel stond uit.
- Je had tijdelijk geen bereik.
- Je telefoon was verbonden met een zendmast buiten het getroffen gebied die het NL-Alert niet uitzond.
Uit onderzoek blijkt dat 9 op de 10 personen een NL-Alert ontvangen. Waarschuw daarom altijd mensen bij u in de buurt als u een NL-Alert heeft ontvangen. Kijk daarbij extra om naar kwetsbare buren, familieleden of vrienden die mogelijk ook met de situatue te maken hebben. Op hollandsmiddenveilig.nl wordt meer informatie gegeven over het uitzend gebied en het NL-Alert en voor wie de oproep geldt.
Op de website nl-alert.nl vind je mogelijk meer antwoorden op je vragen. Staat jouw vraag er toch niet bij? Neem dan contact op met ‘Informatie Rijksoverheid’ via www.rijksoverheid.nl/contact. Je kunt ook bellen naar 1400 op werkdagen van 8.00 uur tot 20.00 uur (lokaal tarief).
Rookontwikkeling en brandresten
Het maakt niet uit wat er brandt: afval, papier, schoon hout, tabak, een woning of een bedrijfspand enz. In elke soort rook zitten gevaarlijke stoffen. Schone rook bestaat niet. Bij elke brand ontstaan giftige stoffen. Sommige verbrandingsproducten ontstaan door chemische processen, zoals ontbinding (pyrolyse) en omzetting (oxidatie) van het smeulende of brandende materiaal. Daardoor bevat de rook van een woningbrand, bedrijfspand of een natuurbrand een groot aantal verschillende giftige stoffen. Het is altijd raadzaam zo weinig mogelijk rook in te ademen. Maar als het een keer toch gebeurt, blijft dit meestal zonder ernstige gevolgen. De gezondheidseffecten van rook hangen vooral af van de hoeveelheid rook die u binnen krijgt en niet van de samenstelling van de stoffen.
Door het inademen van rook kun je last hebben van hoesten als gevolg van een geïrriteerde keel, prikkeling van de ogen en/of van de bovenste luchtwegen of hoofdpijnklachten. Inademen van de rook kan ook benauwdheidsklachten en piepen veroorzaken, maar dit laatste is afhankelijk van de gevoeligheid (bijvoorbeeld astmapatiënten of kinderen zullen hier eerder last van krijgen). Irritatie van de ogen kan verdwijnen door de ogen te spoelen met lauw water. In de meeste gevallen gaan de klachten vanzelf over, na beëindiging van de blootstelling. Als dit niet het geval is of als je je zorgen maakt, kun je contact opnemen met de huisarts.
Brandresten of roetdeeltjes bevatten vrijwel altijd schadelijke stoffen. De verwachting is dat de blootstelling aan de schadelijke stoffen in deze brandresten of roetdeeltjes (via de huid, via de mond of via inademing) zeer gering is. Er zijn wel een aantal maatereglen die je zelf kunt treffen wanneer er brandresten of roetdeeltjes in je omgeving zichtbaar zijn.
- Trek handschoenen aan voordat je zichtbare brokstukken opraapt. Raap het niet met blote handen op. Heb je het materiaal toch aangeraakt met blote handen? Was je handen dan grondig.
- Gooi het materiaal weg in de afvalcontainer of in een vuilniszak voor restafval.
- Roetdeeltjes op auto’s, fietsen, tuinmeubelen etc. kun je schoonmaken met warm water en zeep. Je kan het materiaal wegspuiten, niet borstelen. Voer het water zo nodig af via een rioolputje.
- Liggen er zichtbare deeltjes op het gras? Maai het gras en voer het gemaaide gras af als restafval.
- Als je een moestuin hebt, eet dan geen gewassen met zichtbare roetdeeltjes erop. Voor de zekerheid kun je groenten en fruit schillen, pellen of goed wassen. Gewassen uit kassen met gesloten ramen zijn meestal veilig.
- Kinderen doen vaak hun (vieze) handen of voorwerpen in hun mond. Hierbij krijgen ze kleine hoeveelheden grond en stof binnen die aan hun handen is blijven plakken. Inspecteer plekken waar kinderen spelen op de aanwezigheid van roetdeeltjes. Als er roetdeeltjes aanwezig zijn, verwijder deze dan.
Brand in de nabijheid van je woning kan zorgen voor een brandgeur in je huis. Dit kan je voorkomen door tijdens de brand ramen en deuren gesloten te houden en ventilatiesystemen uit totdat het bericht komt dat de rookontwikkeling is gestopt. Toch voorkomt dat niet altijd dat de brand ook in je woning te ruiken is. Nadat de rook niet meer in je directe omgeving zichtbaar of te ruiken is, kun je je woning ventileren (ramen en deuren open zetten) en ventilatiesystemen weer inschakelen. Wanneer de brandlucht in de gordijnen en/of kleding zit, kun je deze wassen.
Alles over NL Alert
