Wat te doen na een brand?
Het is belangrijk om te kunnen praten over wat je hebt meegemaakt. Zoek familie, vrienden of andere mensen op waar je je prettig bij voelt en je verhaal aan kunt vertellen. Probeer je angsten, twijfels en gevoelens uit te spreken. Want door te praten kun je deze ingrijpende gebeurtenis verwerken. Is dat niet voldoende? Schakel dan via je huisarts professionele hulp in.
Er komt na een brand veel op je af. Denk hierbij ook aan de afspraken met verschillende instanties. Een tip is om al je afspraken goed op te schrijven zodat het goed overzichtelijk blijft.
Verzekering
Helaas heb je na een brand schade. Het is daarom van belang om na de brand de verzekeringsmaatschappij in te lichten. Zij sturen vervolgens een schade-expert die de oorzaak van de brand en het schadebedrag zal opnemen. Op basis van deze gegevens wordt er een schaderapport opgesteld voor de verzekeraar. Voordat dit naar de verzekeraar gaat vraagt de schade-expert nog jouw akkoord.
Je kunt er ook voor kiezen om je eigen schade-expert in te schakelen. Dit noemen ze een contra-expert. Deze contra-expert regelt namens jou alle schade met de verzekeraar. Meer informatie hierover lees je op https://www.verzekeraars.nl/.

Meer informatie
Is de brand geblust? Dan kan de brandweer Stichting Salvage voor je inschakelen. Dit is een stichting die is opgericht door de gezamenlijke Nederlandse brandverzekeraars en is speciaal om verzekerden en niet-verzekerden na de brand, 24 uur kosteloos te helpen. Nadat de brandweer meldingen heeft doorgegeven aan Stichting Salvage stuurt de Stichting een coördinator langs. Deze coördinator helpt bij de emotionele verwerking en het nemen van de juiste beslissingen zodat je verder kunt.
Wat regelt Stichting Salvage dan voor je?
Denk aan het inschakelen van een schadestopbedrijf om het bluswater weg te pompen, het dichttimmeren van deuren en ramen of het verdrijven van stank. De coördinator kan voor de komende 24 uur onderdak voor je regelen. Ook neem je samen met de coördinator je verzekeringspolis door, geeft hij de informatie door aan je verzekering en krijg je advies over de stappen die je moet nemen.
Het komt vaak voor dat na de brand je gas- en stroomtoevoer is uitgeschakeld door de brandweer. Dit doen ze omdat ze dan veilig kunnen blussen. Overleg met je energieleverancier of je deze weer kan inschakelen. Voordat je dit doet moet je wel zeker weten dat de elektrische installatie geen brand- of waterschade heeft opgelopen.
Door de extreme hitte bij een brand kan het voorkomen dat waterleidingen gesmolten zijn. Als dit het geval is, dan blijft het water stromen waardoor er extra schade is en een enorm hoge rekening voor waterverbruik. Neem dan contact op met het waterleidingbedrijf en sluit de waterleiding af.
Als er veel schade is in je huis dan is de kans groot dat je op zoek moet naar een tijdelijke vervangende woonruimte. Huur je de woning via een woningbouwvereniging? Dan zullen zij voor jou op zoek gaan naar een tijdelijke woning. Heb je een koopwoning? Dan zal de verzekeraar meedenken.
Kan je na de brand in je woning blijven, let dan op de volgende punten:
- Maak geen gebruik van eten, drinken en medicijnen die in de rook hebben gelegen van de brand.
- Ruim zelf niks op voordat schade-expert is langs geweest.
- Heb je verstoppingen? Controleer alle afvoeren in je woning en lukt het niet om het zelf te verhelpen? Schakel dan een erken installateur in.
Kun je na de brand niet in je huis verblijven? Denk dan aan de volgende punten:
- Neem altijd je waardevolle spullen mee naar het adres waar je overnacht.
- Neem opladers, je telefoon, ID-kaart/paspoort mee.
- Zorg ervoor dat je water, gas en elektra wordt afgesloten door deze bedrijven te bellen.
- Sluit je woning, voor zover mogelijk, af.
- Geef je tijdelijke verblijfslocatie door aan de verzekeraar of tussenpersoon.
- Controleer de gas- en elektriciteitsleiding. Laat dit doen door een erkend installateur voor je de woning weer intrekt. Heb je een huurwoning? Dan moet de eigenaar van de woning dit regelen.
- Bel/mail je tussenpersoon en meld de schade de eerstvolgende (werk)dag bij de verzekeraar.
- Heb je een huurwoning? Meld dan de brand aan de woningcorporatie of de eigenaar van het pand. Stichting Salvage zal de komende 24 uur onderdak voor je regelen, maar de onderdak voor de andere dagen moet je zelf regelen.
- Neem foto's van de schade en schrijf op wat er allemaal beschadigd is.
- Alles wat je koopt naar aanleiding van de brand, bewaar daar alle nota's van. Deze kun je wellicht declareren bij de verzekeringsmaatschappij.
- Heb je na de brand klachten? Neem dan contact op met je huisarts.
- Is er een schadestopbedrijf bij je thuis geweest en hebben zij spullen opgeslagen? Vraag dan altijd aan dit bedrijf of ze een lijst geven met daarop de spullen die ze hebben opgeslagen.
- Heb je toestemming van de verzekeraar om de brandresten op te ruimen? Dan kan je aan de slag. Draag wel een stofkapje (te koop bij de bouwmarkt) en doe de brandresten zoveel mogelijk in vuilniszakken. Je kunt dit gewoon als huisvuil afvoeren.
- Spullen die onbeschadigd of licht beschadigd zijn zoveel mogelijk weghalen. zo bescherm je ze voor verdere beschadiging.
- Inventariseer alle beschadigde spullen aan de hand van een inventarisatielijst van de verzekeringsmaatschappij.