Thuis en in de buurt
Hoe maak jij je huis en je omgeving veilig(er)? Een goede voorbereiding helpt jou en andere als er iets misgaat! Kijk eens om je heen en lees er meer over in onderstaande onderwerpen.

Hang een rookmelder op
Rookmelders voorkomen geen branden. Ze kunnen je wel vroegtijdig waarschuwen. Goed werkende rookmelders geven een luid signaal zodat je jezelf en huisgenoten zo snel mogelijk in veiligheid kunt brengen.

Hang een koolmonoxidemelder op
Koolmonoxide is een gevaarlijke stof die je niet ruikt, ziet of voelt. Het is een sluipmoordenaar. Door een koolmonoxidemelder op te hangen wordt je tijdig gewaarschuwd als er een te hoge concentratie aanwezig is.

Vluchtplan
Wist je dat je bij brand maar 3 minuten hebt om veilig buiten te komen?! Je hebt meer kans om jezelf en huisgenoten in veiligheid te brengen als je er van tevoren over na denkt Elke seconde telt! Dus weet hoe jij bij een brand je huis snel en veilig verlaat, wie de kinderen meeneemt en wie er voor de huisdieren zorgt. Maak en oefen een vluchtplan!

Elektrische apparatuur controleren
Als een elektrisch apparaat niet goed wordt gebruikt dan vergroot dat de kans op brand.

Veilig stoken
Gebruik jij een houtkachel? Zo kun je veilig stoken!
Het begint buiten kouder te worden en de gasprijzen lopen op. Je wilt er warm bij zitten, een houtkachel of openhaard biedt de uitkomst voor veel mensen. Zorg dat je veilig stookt, om een schoorsteenbrand te voorkomen.

Evacueren en schuilen
Wanneer moet je schuilen en wanneer moet je evacueren. Weet jij wat je moet doen als er zich een dreigende situatie voordoet?

Afsluiten gas, water en stroom
Er zijn momenten dat je water, gas of elektriciteit moet uitschakelen of afsluiten. Weet jij wanneer dit moet gebeuren?

Veilig op kamers
Woon je in een (nieuw) studentenhuis? Is deze brandveilig?

Zet een ICE-contact in je telefoon
Een ICE contact is iemand die in je telefoon aangemerkt staat als noodcontact. Deze persoon kan gebeld worden, zonder dat de telefoon ontgrendeld moet worden. ICE staat voor: 'In Case of Emergency'.

Noodpakket
Goed voorbereid zijn betekent een noodpakket in huis hebben. Zo overleef je uitzonderlijke situaties.

Hoe kan je veilig onkruid wegbranden?
Een manier om onkruid te verwijderen is door het weg te branden. Het wegbranden van onkruid wordt steeds vaker gekozen, maar is niet altijd zonder risico's.

Ken je buur(t)
Weet jij wie je moet aanspreken of waarschuwen als er iets aan de hand is? Maak het je gemakkelijk door jouw buurt te kennen. Dit kan een groot verschil maken als er iets aan de hand is.

Hulpdiensten in het verkeer
Zorg ervoor dat hulpdiensten zo snel mogelijk ter plaatse kunnen komen. Een onbelemmerde doorgang redt levens.
Veilig Laden
Je ligt al in bed en scrolt nog een laatste keer door je berichten op je smartphone en kijkt nog een film op je tablet of laptop – met de lader in het stopcontact om je scherm lekker fel te houden. Je draait je om, gaat slapen en laat je oplader aan het stroom zodat je de volgende dag met een volle batterij weer de dag door komt. Herkenbaar? Welke risico’s brengt dit met zich mee?

Bespaar door 24/7 te ventileren en voorkom een CO-vergiftiging
Door goed te ventileren:
- Bespaar je op je energierekening.
- Verklein je de kans op een CO-vergiftiging.
- Voorkom je vocht- en schimmel.